Dieta kobiety w ciąży
Każda kobieta w ciąży z pewnością doświadczyła nie raz różnych żywieniowych zachcianek. O ile są one spożywane w niewielkich ilościach i nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, nie ma najmniejszego problemu z ich jedzeniem. Problem zaczyna się w sytuacji, kiedy ciężarna musi zacząć układać swój jadłospis według zaleconej przez lekarza diety. Powinna być ona dobrze zbalansowana, uzupełniać niedobory w organizmie, a także opierać się na wysokiej jakości jedzenia, a nie tyle jego ilości. Odżywiając się zdrowo i rozsądnie gwarantujemy swojemu dziecko poprawny rozwój, a sobie mniejsze problemy z powrotem do formy po ciąży. Nie da się ukryć, że trudno o stworzenie uniwersalnego jadłospisu dla wszystkich przyszłych matek. Każda z nich jest bowiem wyjątkowa i potrzebuje dodatkowej dawki innych minerałów, czy witamin. Jednakże pośród tak zróżnicowanych potrzeb można sformułować pewne zasady, wskazówki i wymienić konkretne rodzaje żywności, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Warto się z nimi zapoznać, bo są to zdrowe sposoby, zatem powinien z nich czerpać każdy z nas. Nawyki żywieniowe są niezwykle ważne dla człowieka, stąd też warto wyrabiać jak najzdrowsze już od najmłodszych lat, choć jak wiadomo wiele z nich nabywamy dopiero w dorosłym życiu. Zdrowy rozsądek – to właśnie nim powinniśmy się kierować układając sobie jadłospis. Zdrowe żywienie to nie ograniczanie, lecz mądre korzystanie z różnych grup pokarmowych oraz odpowiedni wybór pokarmów z nich. Powszechnie, żywność dzieli się na pięć grup, w których skład wchodzą:
- węglowodany złożone,
- owoce i warzywa,
- nabiał,
- mięso,
- oleje, tłuszcze i cukier.
Oczywiście dla kobiety w ciąży najważniejsze powinny być węglowodany złożone, ponieważ to one stanowią podstawę posiłków. Zaliczyć można do nich pieczywo, płatki, makarony, ryż oraz ziemniaki. Nie da się jednak ukryć, że najzdrowsze z nich są oczywiście te razowe – w przypadku pieczywa i makaronu oraz naturalny ryż. Zawierają one bowiem o wiele więcej witamin z grupy B i E, a dodatkowo dużo białka i błonnika.
Co powinna jeść kobieta w ciąży?
Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem diety każdego z nas. Zawierają one bowiem dużo wody, a poza tym zaopatrują nasz organizm w cenne witaminy i minerały. To jakie owoce i warzywa wybierzemy powinno być dyktowane naszymi preferencjami smakowymi, a także znajdującymi się w nich substancjami. Dla osób ze słabą odpornością szczególnie rekomenduje się spożywanie tych, które zawierają najwięcej witaminy C – kiwi, owoców cytrusowych, szpinaku, czy brokułu. Kobiety mające niedobory żelaza oprócz bogatego w niego szpinaku powinny włączyć do diety także suszone owoce oraz sok z pokrzywy. Bez wątpienia bardzo dobrym sposobem na przyswajanie wielu warzyw lub owoców jest robienie z nich soków. Używając dobrych wyciskarek, nie tracą one swoich właściwości i mogą być serwowane jako chociażby dodatek do deseru. Podane w taki sposób cały czas spełniają swoją funkcję, a dodatkowo gwarantują niesamowite wrażenia smakowe..